Een luchtig festival over zwaardere onderwerpen

Iets vernieuwends doen voor mensen die een extraatje verdienen

Evi (20) en Mitzi (20) zetten hun eigen ervaringen met mentale gezondheid om in iets moois: Mentaal Centraal.

Het geweldige plan:

Zoals in de krantenkoppen stond beschreven: “onzichtbare problemen zichtbaar maken”, dat is waar Mitzi en Evi het festival Mentaal Centraal voor organiseerden. Met als doel mentale gezondheid bespreekbaar maken. Iedereen kon mee praten in allerlei creatieve vormen zoals sprekers, muziek en workshops.

Wat was hiervoor nodig?

Mitzi en Evi hebben vroeger zelf anorexia overwonnen en willen jongeren meegeven hoe belangrijk en fijn het is om te praten over dingen waar je je zorgen over maakt. Op het festival nodigden zij daarom vele ervaringsdeskundigen uit. Zo vertelde een jongere door middel van een fotoserie over zijn autisme, zong een singer-songwriter liedjes over het thema kwetsbaarheid en daarnaast vertelden de meiden zelf natuurlijk ook over hun ervaringen. Allemaal om te laten zien dat je er nooit alleen voor staat.

Er moest van alles gebeuren om het festival goed te organiseren. Om het festival te promoten maakten ze flyers en posters die ze overal uitdeelden en ophingen. Voor de sprekers en muziek huurden ze een geluidsinstallatie. Ook lieten ze shirts bedrukken, zodat de bezoekers duidelijk konden zien wie er van de organisatie waren en waar ze terecht konden met vragen.

Budget

4 Kraampjes huren €100,-
Geluidsinstallatie huren €250,-
Posters drukken €60,-
Flyers drukken €40,-
Aankleding €100,-
T-shirts met tekst €300,-
Totaal €850,-

Wat maakte de activiteit geweldig?

Mitzi & Evi: “de reacties achteraf waren overweldigend. Er waren jongeren die zeiden dat het thuis moeilijk is om te praten over bepaalde onderwerpen. Voor hen was het fijn en bemoedigend te zien dat ze niet de enige zijn. Het heeft ons echt geraakt dat we zoiets voor anderen hebben kunnen betekenen.’

Er werd gesproken, geschreven en gezongen over zwaardere onderwerpen, maar het was ook een dag vól vrolijke momenten, mooie muziek en lachende gezichten. De meiden hebben veel geleerd over het organiseren van een festival. Zo leerden ze samenwerken met vele verschillende partijen en weten ze voortaan hoe ze een aanvraag moeten doen bij een fonds, zoals Ik Ben Geweldig. En guess what: deze zomer organiseren zij zelfs een tweede editie!